Σταύρος Πλουμιστός: Η ουσία της Ύπαρξης μας σε σχέση με την Κβαντική Φυσική, την Συνείδηση ​​και την Ανθρώπινη Σύνδεση

Σταύρος Πλουμιστός: Η ουσία της Ύπαρξης μας σε σχέση με την Κβαντική Φυσική, την Συνείδηση ​​και την Ανθρώπινη Σύνδεση

👉Για αιώνες, η ανθρωπότητα προσπάθησε να κατανοήσει τη φύση της ύπαρξης, θέτοντας το διαχρονικό ερώτημα: Ποια είναι η θεμελιώδης δομή της πραγματικότητας; Παραδοσιακά, η επιστημονική έρευνα επικεντρωνόταν στον υλικό κόσμο, ενώ ο φιλοσοφικός στοχασμός προσπάθησε να αποκαλύψει τη φύση της συνείδησης. Αυτές οι δύο γραμμές σκέψης, που κάποτε θεωρούνταν ξεχωριστές, τώρα συγκλίνουν στο μικροσκόπιο της κβαντικής φυσικής. Η κβαντική θεωρία, με τις αντιδιαισθητικές αρχές της και τα περίπλοκα φαινόμενα, έχει οδηγήσει πολλούς να αμφισβητήσουν τη σχέση μεταξύ του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης συνείδησης. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, η κβαντική φυσική έχει πυροδοτήσει τολμηρές συζητήσεις για τη φύση της συνείδησης και τη μυστηριώδη σύνδεση μεταξύ νου και ύλης.


Κβαντική Φυσική
Σπάζοντας το κλασικό καλούπι

Η κλασική φυσική, με παράδειγμα τους νόμους της κίνησης του Νεύτωνα, κυριάρχησε στην επιστημονική σκέψη για πάνω από δύο αιώνες. Η Νευτώνεια φυσική παρείχε μια ντετερμινιστική άποψη για το σύμπαν, στην οποία η αιτία και το αποτέλεσμα βασίλευαν υπέρτατα και όλα τα φυσικά φαινόμενα μπορούσαν να προβλεφθούν με απόλυτη ακρίβεια. Αυτή η άποψη, ωστόσο, αμφισβητήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με την εμφάνιση της κβαντικής μηχανικής. Επιστήμονες όπως ο Μαξ Πλανκ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Νιλς Μπορ αποκάλυψαν έναν παράξενο κόσμο στη μικρότερη κλίμακα, όπου κατέρρευσαν οι ντετερμινιστικοί νόμοι της κλασικής φυσικής. Αντίθετα, η πιθανότητα, η αβεβαιότητα και η δυαδικότητα κυμάτων-σωματιδίων έγιναν θεμελιώδη χαρακτηριστικά του σύμπαντος.

Μια από τις πιο διάσημες και αινιγματικές πτυχές της κβαντικής φυσικής είναι η έννοια της δυαδικότητας κύματος-σωματιδίου. Στην κβαντομηχανική, σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια και τα φωτόνια μπορούν να συμπεριφέρονται και σαν σωματίδια και σαν κύματα. Το διάσημο πείραμα διπλής σχισμής, στο οποίο τα σωματίδια εκτοξεύονται σε μια οθόνη με δύο σχισμές, αποκαλύπτει ότι αυτές οι οντότητες μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοτίβο παρεμβολής, χαρακτηριστικό των κυμάτων, εκτός και αν παρατηρηθούν. Όταν παρατηρούνται, ωστόσο, συμπεριφέρονται σαν σωματίδια, χτυπώντας την οθόνη σε διακριτά σημεία. Αυτό υποδηλώνει ότι η πράξη μέτρησης - ή παρατήρησης - παίζει κρίσιμο ρόλο στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς των κβαντικών σωματιδίων.

Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο περίπλοκο χαρακτηριστικό της κβαντικής φυσικής: την αρχή της αβεβαιότητας, που εισήγαγε ο Werner Heisenberg. Η αρχή υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ταυτόχρονα και τη θέση και την ορμή ενός σωματιδίου με απόλυτη βεβαιότητα. Όσο πιο συγκεκριμένα είναι γνωστό το ένα, τόσο λιγότερο βέβαιο γίνεται το άλλο. Αυτή η αβεβαιότητα αμφισβητεί την κλασική ιδέα ενός προβλέψιμου, ρολογιού σύμπαντος, υποδηλώνοντας αντ' αυτού ότι η πραγματικότητα σε κβαντικό επίπεδο είναι πιθανολογική.

Κβαντική εμπλοκή
Ο Ιστός της Σύνδεσης

Ίσως ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στην κβαντική φυσική είναι η εμπλοκή. Η κβαντική εμπλοκή συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα σωματίδια συμπλέκονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι κβαντικές τους καταστάσεις να συνδέονται, ακόμη και όταν χωρίζονται από τεράστιες αποστάσεις. Εάν μετρηθεί η κατάσταση ενός σωματιδίου, η κατάσταση του άλλου σωματιδίου προσδιορίζεται αμέσως, ανεξάρτητα από τη φυσική απόσταση μεταξύ τους. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναφέρθηκε σε αυτό ως «απόκοσμη δράση σε απόσταση», καθώς φαινόταν να αψηφά τη συμβατική αντίληψη ότι καμία πληροφορία δεν μπορούσε να ταξιδέψει πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός.

Η εμπλοκή αμφισβητεί τις κλασικές μας αντιλήψεις για την εντοπιότητα, στις οποίες τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν μόνο με το άμεσο περιβάλλον τους. Στον κβαντικό κόσμο, η σύνδεση μεταξύ μπερδεμένων σωματιδίων φαίνεται να υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο. Αυτό έχει βαθιές συνέπειες για την κατανόησή μας του ιστού της πραγματικότητας. Ορισμένες ερμηνείες της κβαντικής φυσικής υποδηλώνουν ότι η εμπλοκή αντανακλά ένα βαθύτερο επίπεδο διασύνδεσης στο σύμπαν, όπου όλα τα σωματίδια και τα γεγονότα μπορεί να αποτελούν μέρος ενός αδιαχώρητου συνόλου.

Η συνείδηση

Η αντίληψη ότι η συνείδηση ​​θα μπορούσε να παίξει θεμελιώδη ρόλο στη δομή της πραγματικότητας κέρδισε την έλξη μέσω της ερμηνείας της κβαντικής μηχανικής στην Κοπεγχάγη, την οποία υποστήριξαν ο φυσικός Niels Bohr και άλλοι. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τα κβαντικά συστήματα υπάρχουν σε κατάσταση υπέρθεσης, όπου υπάρχουν πολλαπλά πιθανά αποτελέσματα ταυτόχρονα μέχρι να παρατηρηθούν. Μόνο με την παρατήρηση - που συχνά ερμηνεύεται ως η συνειδητή επίγνωση ενός παρατηρητή - το σύστημα «καταρρέει» σε μια ορισμένη κατάσταση. Αυτή η ιδέα, ότι η συνείδηση ​​επηρεάζει ή καθορίζει την πραγματικότητα, έχει πυροδοτήσει συζητήσεις τόσο μεταξύ φυσικών όσο και φιλοσόφων.

Το ζήτημα της συνείδησης είναι από καιρό αντικείμενο φιλοσοφικής έρευνας, αλλά παραμένει ένα από τα πιο βαθιά μυστήρια στην επιστήμη. Τι είναι η συνείδηση; Πώς προκύπτει η υποκειμενική εμπειρία από τις φυσικές διεργασίες του εγκεφάλου; Επιδιώκοντας να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, ορισμένοι έχουν στραφεί στην κβαντική φυσική ως ένα πιθανό κλειδί για την κατανόηση της φύσης του νου και της συνείδησης.

Μια δημοφιλής, αν και αμφιλεγόμενη, θεωρία είναι το μοντέλο «Orch OR», που προτάθηκε από τον φυσικό Roger Penrose και τον αναισθησιολόγο Stuart Hameroff. Η θεωρία υποστηρίζει ότι η συνείδηση ​​προκύπτει από κβαντικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στους μικροσωληνίσκους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η κβαντική συνοχή μέσα σε αυτές τις δομές είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία συνειδητής εμπειρίας. Ενώ το μοντέλο "Orch OR" παραμένει ακόμη ερευνητικό και δεν έχει κερδίσει ευρεία αποδοχή στην επιστημονική κοινότητα, υπογραμμίζει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πιθανή σχέση μεταξύ κβαντικής μηχανικής και συνείδησης.

Το φαινόμενο του παρατηρητή 
Συνείδηση ​​και πραγματικότητα

Στην καρδιά πολλών συζητήσεων για τη συνείδηση ​​και την κβαντομηχανική βρίσκεται το φαινόμενο του παρατηρητή. Στην κβαντομηχανική, η παρατήρηση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του αποτελέσματος ενός πειράματος. Το περίφημο πείραμα σκέψης της γάτας του Schrödinger απεικονίζει αυτό το παράδοξο: μια γάτα που τοποθετείται σε ένα σφραγισμένο κουτί είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, έως ότου ένας παρατηρητής ανοίξει το κουτί και «αντιληφθεί» την κατάσταση της γάτας είτε είναι ζωντανή, είτε πεθαμένη. Αυτό υπογραμμίζει την περίεργη αλληλεπίδραση μεταξύ παρατήρησης και πραγματικότητας σε κβαντικό επίπεδο.

Κάποιοι ερμηνεύουν το φαινόμενο του παρατηρητή ως απόδειξη ότι η συνείδηση ​​είναι θεμελιώδης για την ύπαρξη της πραγματικότητας. Με άλλα λόγια, χωρίς συνειδητούς παρατηρητές, το σύμπαν μπορεί να υπάρχει σε μια κατάσταση καθαρής δυνατότητας - χωρίς συγκεκριμένη μορφή ή δομή. Αυτή η ιδέα ευθυγραμμίζεται με φιλοσοφικές θέσεις όπως ο ιδεαλισμός, ο οποίος θέτει ότι η συνείδηση ​​είναι η πρωταρχική πραγματικότητα και ότι ο υλικός κόσμος είναι δευτερεύων ή ακόμα και μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από το μυαλό. Ενώ τέτοιες ερμηνείες παραμένουν εικασιακές, υπογραμμίζουν τα βαθιά ερωτήματα που εγείρονται από την κβαντική φυσική σχετικά με τη φύση της παρατήρησης, της μέτρησης και της συνείδησης.

Η ανθρώπινη σύνδεση Νου και Ύλης

Ενώ η σχέση μεταξύ της κβαντικής μηχανικής και της συνείδησης απέχει πολύ από το να έχει διευθετηθεί, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι επιπτώσεις της κβαντικής θεωρίας αμφισβητούν τις παραδοσιακές μας απόψεις για την πραγματικότητα, προσφέροντας ματιές σε μια βαθύτερη διασύνδεση μεταξύ νου και ύλης. Υπό αυτή την έννοια, η κβαντική φυσική οδήγησε σε μια επανεξέταση της ανθρώπινης σύνδεσης με το σύμπαν, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για την ιδέα ότι η συνείδηση ​​και η φυσική πραγματικότητα είναι βαθιά συνυφασμένες.

Στις πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις, όπως ο ανατολικός μυστικισμός, η έννοια της διασύνδεσης ήταν από καιρό κεντρικό θέμα. Η ιδέα ότι όλα τα πράγματα συνδέονται, ότι τα όρια μεταξύ του εαυτού και του κόσμου είναι απατηλά, αντηχεί με ορισμένες ερμηνείες της κβαντικής μηχανικής. Σύμφωνα με τα λόγια του Ινδού φιλοσόφου Jiddu Krishnamurti, «Ο παρατηρητής είναι το παρατηρούμενο». Με άλλα λόγια, η διάκριση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου, νου και ύλης, μπορεί τελικά να είναι μια τεχνητή κατασκευή.

Ομοίως, ο διάσημος φυσικός Erwin Schrödinger, ένας από τους πρωτοπόρους της κβαντικής μηχανικής, επηρεάστηκε βαθιά από την ανατολική σκέψη. Πίστευε ότι η συνείδηση ​​είναι μια ενιαία, ενοποιημένη οντότητα, την οποία μοιράζονται όλα τα έμβια όντα. Αυτή η προοπτική αμφισβητεί τη δυτική έννοια της ατομικότητας, υποδηλώνοντας αντ 'αυτού ότι η συνείδηση ​​είναι μια θεμελιώδης πτυχή του ίδιου του σύμπαντος, που υπερβαίνει τα μεμονωμένα μυαλά.

Ο δρόμος μπροστά μας
Ενσωμάτωση της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της συνείδησης

Η εξερεύνηση της κβαντικής φυσικής και της συνείδησης παραμένει ένα σύνορο της επιστημονικής και φιλοσοφικής έρευνας. Ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ο διάλογος μεταξύ αυτών των πεδίων έχει ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση της φύσης της ύπαρξης. Η σχέση μεταξύ νου και ύλης, παρατηρητή και παρατηρούμενου, εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και τον ρόλο της ανθρώπινης συνείδησης μέσα σε αυτήν.

Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τα βάθη της κβαντικής θεωρίας και τα μυστήρια του νου, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι η σύνδεση μεταξύ της συνείδησης και του φυσικού κόσμου είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι καταλαβαίνουμε επί του παρόντος. Μερικοί φυσικοί και φιλόσοφοι εικάζουν ότι μια ενοποιημένη θεωρία της συνείδησης και της κβαντικής μηχανικής μπορεί μια μέρα να αναδυθεί, αναδιαμορφώνοντας την κατανόησή μας για το σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό.

Στην καρδιά της κβαντικής θεωρίας βρίσκεται η ιδέα ότι τα σωματίδια μπορούν να υπάρχουν σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα (υπέρθεση) και να «μπλέκονται» με άλλα σωματίδια, που σημαίνει ότι οι καταστάσεις τους διασυνδέονται ανεξάρτητα από την απόσταση. Αυτές οι αρχές υποδηλώνουν ότι τα πάντα στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης συνείδησης, μπορεί να συνδέονται θεμελιωδώς.


Στο βιβλίο μου Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης εξηγώ, πως και γιατί η εξερεύνηση της κβαντικής φυσικής και της συνείδησης είναι κάτι περισσότερο από μια επιστημονική προσπάθεια - είναι ένα ταξίδι στην καρδιά της ίδιας της ύπαρξης. Είτε κατανοήσουμε πλήρως την αληθινή φύση της πραγματικότητας είτε όχι, η αναζήτηση της κατανόησης συνεχίζει να εμπνέει περιέργεια, απορία και μια βαθιά αίσθηση σύνδεσης με το σύμπαν και τον ίδιο τον Δημιουργό. Καθώς κοιτάμε τα μυστήρια του κβαντικού κόσμου, μας υπενθυμίζεται ότι η αναζήτηση κατανόησης της ύπαρξης είναι τελικά, μια αναζήτηση για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Health Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες
Συγγραφέας της "Βίβλου της Θετικής Σκέψης"

Όταν εργαζόμαστε μαζί για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζετε, σας βοηθάω να συντομεύσετε τον κύκλο ανάπτυξης ή της επούλωσης μιας άβολης συναισθηματικής κατάστασης, ώστε να αισθάνεστε ανακούφιση και να προχωρήσετε στην ζωή σας. 
Μπορούμε να αλλάξουμε μαζί τον τρόπο που νιώθετε για οτιδήποτε, βοηθώντας σας να βρείτε πραγματική ψυχική, συναισθηματική και πνευματική ανακούφιση. 
Σε αυτήν την αναζήτηση μαζί μου, θα νιώσετε πληρότητα, η καρδιά βρίσκει κομμάτια γαλήνης, κομμάτια ευτυχίας και ο νους σας τη βεβαιότητα ότι κάθε στιγμή προσφέρει μια νέα ευκαιρία για αναγέννηση του εαυτού σας.

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Για την αγορά του βιβλίου "Η Βίβλος της Θετικής Σκέψης" εδώ www.vivlosthetikiskepsi.gr
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,593,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2215,ΑΠΟΨΕΙΣ,123,Άρθρα,835,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,226,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1103,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,280,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1294,ΒΙΝΤΕΟ,875,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1870,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,335,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2230,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,245,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,159,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,134,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1591,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,946,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6359,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,98,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,85,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1351,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3481,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,132,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,930,Eco-News,3016,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Η ουσία της Ύπαρξης μας σε σχέση με την Κβαντική Φυσική, την Συνείδηση ​​και την Ανθρώπινη Σύνδεση
Σταύρος Πλουμιστός: Η ουσία της Ύπαρξης μας σε σχέση με την Κβαντική Φυσική, την Συνείδηση ​​και την Ανθρώπινη Σύνδεση
Σταύρος Πλουμιστός: Η ουσία της Ύπαρξης μας σε σχέση με την Κβαντική Φυσική, την Συνείδηση ​​και την Ανθρώπινη Σύνδεση
https://swisscognitive.ch/wp-content/uploads/2023/09/Wow-Is-God-Significance-of-Mind-in-the-Realm-of-Quantum-Consciousness.png
https://i.ytimg.com/vi/fud2YqO9eis/default.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/09/blog-post_20.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/09/blog-post_20.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content