Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό ξεχνώντας τον πνευματικό σκοπό της ύπαρξής τους

Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό ξεχνώντας τον πνευματικό σκοπό της ύπαρξής τους

👉Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από άνευ προηγουμένου πλούτο και τεχνολογικές προόδους, είναι παράδοξο αλλά πολλά άτομα αισθάνονται την κενότητα της ψυχής ή δυσαρέσκεια παρά την υλική τους αφθονία. Αυτό το φαινόμενο υπογραμμίζει τους περιορισμούς του υλικού πλούτου στην εκπλήρωση των βαθύτερων υπαρξιακών μας αναγκών και υποδεικνύει μια βαθύτερη πνευματική αναζήτηση που συχνά δεν αντιμετωπίζεται.

Ο υλισμός, είναι η συνεχόμενη υπερβολική ενασχόληση με τα υλικά αγαθά, πλούτο και θέση, συχνά σε βάρος βαθύτερων πνευματικών αξιών και εκπλήρωσης. Από την άλλη πλευρά, ο πνευματικός σκοπός περιλαμβάνει νοήμα της ζωής, της σύνδεσης και της υπέρβασης που υπερβαίνει το υλικό πεδίο, περιλαμβάνοντας θέματα όπως η αγάπη, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η αυτογνωσία.


Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό είναι η ψευδαίσθηση ότι τα υλικά αγαθά μπορούν να προσφέρουν διαρκή ευτυχία και ολοκλήρωση. Οι διαφημίσεις και η καταναλωτική κουλτούρα μας βομβαρδίζουν με μηνύματα που εξισώνουν τον υλικό πλούτο με την επιτυχία, την πληρότητα και την κοινωνική θέση, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι η απόκτηση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων θα τους φέρει πιο κοντά στην επιθυμητή κατάσταση ευτυχίας και εκπλήρωσης. Ωστόσο, η έρευνα στην ψυχολογία και τη φιλοσοφία δείχνει σταθερά ότι ο υλικός πλούτος έχει μειωμένες αποδόσεις στην ευτυχία πέρα ​​από ένα ορισμένο όριο.

Ο υλισμός τροφοδοτείται επίσης από την κοινωνική σύγκριση και το άγχος της κατάστασης, όπου τα άτομα μετρούν την αξία και την ευτυχία τους με βάση εξωτερικούς δείκτες όπως τα υπάρχοντα, ο πλούτος και η κοινωνική θέση. Σε μια κουλτούρα που εξυμνεί τον υλικό πλούτο, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πίεση να συμβαδίσουν με τους πλούσιους και να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο βιοτικό επίπεδο για να αποφύγουν αισθήματα ανεπάρκειας ή κατωτερότητας. Αυτή η συνεχής σύγκριση και επιδίωξη της θέσης μπορεί να οδηγήσει σε έναν ατελείωτο κύκλο εθιστικής κατανάλωσης και δυσαρέσκειας, καθώς θα υπάρχει πάντα κάποιος πιο πλούσιος, πιο επιτυχημένος ή πιο προνομιούχος για να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του.

Απόδραση και απόσπαση της προσοχής

Για ορισμένα άτομα, ο υλισμός χρησιμεύει ως μια μορφή απόδρασης ή απόσπασης της προσοχής από βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα και την ενσυναίσθηση. Η επιδίωξη υλικών αγαθών και κοσμικής επιτυχίας παρέχει μια προσωρινή ανακούφιση από συναισθήματα μοναξιάς, άγχους ή υπαρξιακού άγχους, επιτρέποντας στα άτομα να μουδιάζουν τον εαυτό τους με τη βιασύνη της ντοπαμίνης. Ωστόσο, αυτός ο ηδονιστικός διάδρομος για την απόκτηση αγαθών τελικά τους αφήνει να νιώθουν πιο άδειοι και αποκομμένοι από τον αληθινό τους εαυτό και τις βαθύτερες πνευματικές αλήθειες.

Η διάχυτη επιρροή της καταναλωτικής κουλτούρας και της διαφήμισης επιδεινώνει περαιτέρω τον εθισμό μας στον υλισμό βομβαρδίζοντάς μας συνεχώς με μηνύματα που εξισώνουν την ευτυχία και την ολοκλήρωση με τα υλικά αγαθά. Από τις προτροπές διασημοτήτων έως τις στοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βιομηχανία μάρκετινγκ ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να χειραγωγήσει τις επιθυμίες μας και να μας πείσει ότι χρειαζόμαστε τα πιο πρόσφατα προϊόντα για να είμαστε χαρούμενοι, επιτυχημένοι και επιθυμητοί. Αυτή η ανελέητη επίθεση του καταναλωτισμού καθιστά πρόκληση για τα άτομα να αντισταθούν στη γοητεία του υλισμού και να επανασυνδεθούν με τον πνευματικό τους σκοπό.

Ενώ ο υλισμός μπορεί να παρέχει προσωρινή ικανοποίηση και σύμβολα θέσης, η έρευνα δείχνει ότι έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη συνολική ευημερία και την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει τις υλιστικές αξίες με υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και χαμηλότερης ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και με αυξημένη περιβαλλοντική υποβάθμιση και κοινωνική ανισότητα. Η επιδίωξη υλικού πλούτου συχνά έρχεται σε βάρος πιο ουσιαστικών επιδιώξεων, όπως η καλλιέργεια σχέσεων, η ενσυναίσθηση και η επιδίωξη προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας.

Ανακαλύπτοντας ξανά τον Πνευματικό Σκοπό της Ύπαρξης

Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον υλισμό και τις επιφανειακές αξίες, η εκ νέου ανακάλυψη του πνευματικού σκοπού της ύπαρξης είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Αυτό περιλαμβάνει μια μετατόπιση της συνείδησης μακριά από την εξωτερική επικύρωση και τις υλικές επιδιώξεις προς την εσωτερική ανάπτυξη, την αυτογνωσία και τη σύνδεση με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας.

Οι πνευματικοί μέντορες σε όλη την ιστορία έχουν προσφέρει βαθιές γνώσεις για τον πνευματικό προορισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, δίνοντας έμφαση σε θέματα διασύνδεσης, υπέρβασης και εσωτερικής μεταμόρφωσης. 

Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα αποσπάσματα από πνευματικούς ηγέτες και δασκάλους:
  • Βούδας: «Η δουλειά σου είναι να ανακαλύψεις τον κόσμο σου και μετά με όλη σου την καρδιά να του δώσεις τον εαυτό σου».
  • Rumi: "Δεν είσαι μια σταγόνα στον ωκεανό. Είσαι ολόκληρος ο ωκεανός σε μια σταγόνα."
  • Λάο Τσε: "Το ταξίδι των χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα."
  • Thich Nhat Hanh: "Η φώτιση είναι πάντα εκεί. Η μικρή φώτιση θα φέρει μεγάλη φώτιση. Αν εισπνέεις και γνωρίζεις ότι είσαι ζωντανός - ότι μπορείς να αγγίξεις το θαύμα του να είσαι ζωντανός - τότε αυτό είναι ένα είδος φώτισης."
  • Paramahansa Yogananda: «Η ψυχή αγαπά να διαλογίζεται, γιατί η μεγαλύτερη χαρά της βρίσκεται στην επαφή με το Πνεύμα».
  • Eckhart Tolle: «Η κύρια αιτία της δυστυχίας δεν είναι ποτέ η κατάσταση, αλλά οι σκέψεις σου για αυτήν».
  • Δαλάι Λάμα: "Ο πρωταρχικός μας σκοπός σε αυτή τη ζωή είναι να βοηθάμε τους άλλους. Και αν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, τουλάχιστον μην τους πληγώσετε."
  • Deepak Chopra: «Ο τρόπος που σκέφτεσαι, ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι, ο τρόπος που τρως, μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου από 30 έως 50 χρόνια».
  • Ram Dass: "Η πιο σημαντική πτυχή της αγάπης δεν είναι στο να δίνεις ή να λαμβάνεις: είναι στο είναι. Όταν χρειάζομαι αγάπη από τους άλλους ή πρέπει να δώσω αγάπη σε άλλους, πιάνομαι σε μια ασταθή κατάσταση. Όντας ερωτευμένος , αντί να δίνω ή να παίρνω αγάπη, είναι το μόνο πράγμα που παρέχει σταθερότητα. Το να είμαι ερωτευμένος σημαίνει να βλέπω τον Αγαπημένο παντού γύρω μου."
  • Sadhguru: "Η ζωή σας γίνεται όμορφη όχι επειδή κάποιος σας αγαπά. Η ζωή σας γίνεται όμορφη επειδή είστε ερωτευμένοι με τα πάντα γύρω σας."
Από την πλευρά, ο Ιησούς Χριστός δίδαξε τον διαχωρισμό μεταξύ του υλικού κόσμου, που συχνά συνδέεται με το σκοτάδι ή την επιρροή του κακού (κοινώς αναφέρεται ως «διάβολος» ή «Σατανάς») και του πνευματικού βασίλειου, που πηγάζει από τον Δημιουργό Πατέρα (Θεός). Μερικές βασικές διδασκαλίες του Ιησού:
  • Ο πειρασμός στην έρημο: Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις όπου ο Ιησούς αναφέρθηκε στον πειρασμό του υλικού πλούτου και δύναμης ήταν κατά τη διάρκεια των σαράντα ημερών του στην έρημο, όπου δελεάστηκε από τον Σατανά. Σε απάντηση στις προσφορές του Σατανά για κοσμική δύναμη και αποκτήματα, ο Ιησούς τον επέπληξε, λέγοντας: «Ο άνθρωπος δεν θα ζήσει μόνο με ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού». Αυτό τονίζει ότι ο Ιησούς έδωσε προτεραιότητα στην πνευματική τροφή έναντι των υλικών επιθυμιών.
  • Παραβολή του Πλούσιου Νεαρού Κυβερνήτη: Στις αφηγήσεις των Ευαγγελίων, ο Ιησούς συναντά έναν πλούσιο νεαρό άνδρα που ρωτά τι πρέπει να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Ο Ιησούς του δίνει οδηγίες να πουλήσει τα υπάρχοντά του, να δώσει στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει. Ο νεαρός το δυσκολεύεται και φεύγει στεναχωρημένος. Στη συνέχεια ο Ιησούς παρατηρεί τις προκλήσεις της εισόδου των πλουσίων στη βασιλεία των ουρανών, δηλώνοντας: «Είναι ευκολότερο για μια καμήλα να περάσει από την τρύπα της βελόνας παρά για κάποιον που είναι πλούσιος να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού». Αυτό δείχνει την προειδοποίηση του Ιησού για τους κινδύνους της προσκόλλησης στον υλικό πλούτο.
  • Η Παραβολή του Σπορέα: Σε αυτή την παραβολή, ο Ιησούς συγκρίνει την ανθρώπινη καρδιά με διαφορετικούς τύπους εδάφους που λαμβάνουν σπόρους (τον λόγο του Θεού). Οι σπόροι που πέφτουν ανάμεσα στα αγκάθια αντιπροσωπεύουν εκείνους που ακούν τον λόγο αλλά πνίγονται από τις φροντίδες και τα πλούτη αυτού του κόσμου, οδηγώντας σε ακαρπία. Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να επιτρέψουμε σε υλικές ανησυχίες να επισκιάσουν την πνευματική ανάπτυξη.
Ο Ιησούς δίδασκε συχνά για την αληθινή φύση του πλούτου και των ευλογιών με πνευματικούς και όχι υλικούς όρους. Στην επί του Όρους Ομιλία, διακήρυξε: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, διότι αυτών είναι η βασιλεία των ουρανών», τονίζοντας τις πνευματικές ευλογίες που προέρχονται από την ταπείνωση και την απομάκρυνση από τα εγκόσμια υπάρχοντα. Προειδοποίησε επίσης να μην αποθηκεύουν θησαυρούς στη γη, αλλά ενθάρρυνε τους οπαδούς του να αναζητήσουν πρώτα τη βασιλεία του Θεού, όπου βρίσκεται ο αληθινός πλούτος.

Στην προσευχή του Κυρίου (η προσευχή Πάτερ Ημών), ο Ιησούς διδάσκει τους μαθητές του να προσεύχονται για καθημερινό ψωμί (τον άρτο τον επιούσιο), αλλά το πιο σημαντικό, να ζητούν συγχώρεση και απελευθέρωση από το κακό. Αυτή η προσευχή τονίζει τη σημασία της πνευματικής τροφής και της προστασίας από τις δυνάμεις του σκότους.

Η ισορροπία μεταξύ ύλης και πνεύματος

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ύλης και πνεύματος απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματος, του νου και της ψυχής. Η απελευθέρωση από τον εθισμό στον υλισμό απαιτεί συνειδητή προσπάθεια να μετατοπίσετε τη νοοτροπία, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας προς αξίες που δίνουν προτεραιότητα στην εσωτερική εκπλήρωση και την πνευματική ανάπτυξη.
  • Σκεφτείτε τις βασικές σας αξίες και τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς πέρα ​​από τον υλικό πλούτο. Ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες σας με βάση αρχές όπως η αγάπη, η συμπόνια, η δημιουργικότητα και η προσωπική ανάπτυξη.
  • Θέστε ξεκάθαρες προθέσεις για το πώς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας και τι είδους αντίκτυπο θέλετε να έχετε στον κόσμο. Ευθυγραμμίστε τις ενέργειές σας με αυτές τις προθέσεις και αποφύγετε να εμπλακείτε σε κοινωνικές πιέσεις ή εξωτερικές προσδοκίες.
  • Απλοποιήστε τον τρόπο ζωής σας αφήνοντας περιττά υπάρχοντα και δεσμεύσεις. Αγκαλιάστε τον μινιμαλισμό ως έναν τρόπο για να μειώσετε τους περισπασμούς και να δημιουργήσετε χώρο για αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τον εαυτό σας..
  • Θέστε όρια γύρω από τις καταναλωτικές σας συνήθειες και περιορίστε την έκθεση στη διαφήμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες επιρροές που προάγουν τον υλισμό. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους και περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τις αξίες και τις φιλοδοξίες σας.
Ο αντίκτυπος στα νευρωνικά δίκτυα του εγκέφαλου, μεταξύ ύλης και πνεύματος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο με μεγάλη προσαρμοστικότητα και νευροπλαστικότητα. Αποτελείται από περίπλοκα νευρωνικά δίκτυα που διέπουν διάφορες γνωστικές, συναισθηματικές και φυσιολογικές λειτουργίες. 

Η νευροεπιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του εγκεφάλου ειδικά για την σχέση μεταξύ υλισμού και πνευματικότητας. Η ύλη αναφέρεται στο φυσικό βασίλειο, που περιλαμβάνει απτά αντικείμενα, αισθητηριακές εμπειρίες και βιολογικές διεργασίες. Το πνεύμα, από την άλλη πλευρά, αφορά τις μη υλικές πτυχές της ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένης της συνείδησης, των συναισθημάτων, των αξιών και των υπερβατικών εμπειριών.

Ενώ η πνευματική αφύπνιση ξέρουμε πόσο ευεργετική είναι για τον νου, το σωμα και την ψυχή, η έρευνα της νευροεπιστήμης για τον αντίκτυπο του υλισμού στον εγκέφαλο, ρίχνει φως στο πώς η αδυσώπητη επιδίωξη της περιουσίας και του πλούτου μπορεί να διαβρώσει τα νευρικά μονοπάτια και να συμβάλει σε συμπεριφορές που μοιάζουν με εθισμό.

Μελέτες νευροαπεικόνισης που χρησιμοποιούν τεχνικές όπως η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) έχουν δείξει ότι οι υλιστικές επιθυμίες ενεργοποιούν το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου γνωστό και ως ο επικλινής πυρήνας. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με την εμπειρία της ευχαρίστησης και την ενίσχυση της μάθησης, υποδηλώνοντας ότι τα υλικά αγαθά μπορεί να προκαλούν νευρικές αποκρίσεις με άλλα ερεθίσματα ανταμοιβής, όπως το φαγητό ή τα φάρμακα.

Οι υλιστικές συμπεριφορές έχουν συνδεθεί με την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στην επεξεργασία ανταμοιβής και στα κίνητρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η προσμονή της απόκτησης υλικών αγαθών μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας μια αίσθηση ευχαρίστησης και ενθουσιασμού παρόμοια με αυτή που βιώνεται με τις εθιστικές ουσίες.

Ο υλισμός έχει συσχετιστεί με χαρακτηριστικά όπως η παρορμητικότητα και η ψυχαναγκασμός, τα οποία συνδέονται με δυσλειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό και αλλά κοντινά σημεία του εγκεφάλου. Αυτές όμως οι περιοχές του εγκεφάλου παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τον αυτοέλεγχο και την αναστολή, υποδηλώνοντας ότι οι υλιστικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγούνται από υποκείμενα νευρικά ελλείμματα στην εκτελεστική λειτουργία.

Οι υλιστικές επιθυμίες μας πηγάζουν συχνά από την κοινωνική σύγκριση και την επιθυμία να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας μέσω μια εξωτερικής επιβεβαίωσης. Μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν δείξει ότι η κοινωνική σύγκριση ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτοαναφορική επεξεργασία, και υποδηλώνουν ότι οι υλιστικές συμπεριφορές μπορεί να προκύψουν από μια νευροβιολογική ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και επιβεβαίωση.

Ο χρόνιος υλισμός έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα στρες και απορύθμιση του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), του πρωταρχικού συστήματος απόκρισης στο στρες του σώματος. Η παρατεταμένη έκθεση σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και τη συναισθηματική ρύθμιση.


Η εθιστική φύση του υλισμού

Βασιζόμενοι σε αυτά τα νευροεπιστημονικά ευρήματα, οι ερευνητές, ψυχομελετητές, έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν τον υλισμό ως μια μορφή συμπεριφορικού εθισμού, παρόμοια με τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών. Όπως και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, ο υλισμός συνδέεται με καταναγκαστικές επιθυμίες, απώλεια ελέγχου και αρνητικές συνέπειες για τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία.

Νευροπλαστικότητα και Υλισμός: Μπορούμε να ανανεώσουμε τον εγκέφαλο;

Η έννοια της νευροπλαστικότητας - η ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται και να προσαρμόζεται ως απάντηση σε εμπειρίες και περιβαλλοντικά ερεθίσματα - προσφέρει ελπίδα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του υλισμού στο νευρωνικό δίκτυο του εγκεφάλου. Συμμετέχοντας σε πρακτικές ενσυνειδητότητας (καθοδηγούμενο διαλογισμό), γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και ολιστική συμβουλευτική καθοδήγηση που προάγουν την αυτογνωσία και τη συναισθηματική ρύθμιση, τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να αποσυνδέσουν νευρικά κυκλώματα που σχετίζονται με υλιστικές τάσεις ή να μετριάσουν αρκετά τον υλιστικό εθισμό.

Κατανοώντας τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τις υλιστικές συμπεριφορές, μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες παρεμβάσεις για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειές τους και να προωθήσουμε έναν πιο ισορροπημένο και ικανοποιητικό τρόπο ζωής. 

Τελικά, η απελευθέρωση από τον εθιστικό υλισμό απαιτεί μια μετατόπιση των αξιών, των συνηθειών και των κοινωνικών κανόνων προς μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, συμπόνια και πνευματική ολοκλήρωση. Στο επίκεντρο της απελευθέρωσης αυτής βρίσκεται μια αναζήτηση για πνευματική ολοκλήρωση - μια αναγνώριση για κάτι μεγαλύτερο από εμάς που εμποτίζει τη ζωή με σκοπό και νόημα. Είτε μέσω της προσευχής, του διαλογισμού, της φύσης ή των πράξεων εθελοντισμού, η πνευματική εκπλήρωση μας προσκαλεί να υπερβούμε την υλική σφαίρα και να συνδεθούμε με τις βαθύτερες διαστάσεις της ύπαρξης. Μας υπενθυμίζει ότι η αληθινή αφθονία δεν βρίσκεται στα υπάρχοντα, αλλά στον πλούτο της εσωτερικής μας ζωής και στην ομορφιά της κοινής μας ανθρωπότητας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα πιο λαμπρό, πιο συμπονετικό μέλλον - έναν κόσμο όπου η επιδίωξη υλικού πλούτου εξισορροπείται από τη δέσμευση για την ανθρώπινη άνθηση, όπου η ενσυναίσθηση και η συμπόνια εκτιμώνται εξίσου με την οικονομική επιτυχία και όπου η πνευματική ολοκλήρωση χρησιμεύει ως το απόλυτο μέτρο μιας καλής ζωής. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο προκλήσεις και εμπόδια, αλλά και γεμάτο ελπίδα, δυνατότητες και την υπόσχεση ενός πιο δίκαιου, ισότιμου και συμπονετικού κόσμου για όλους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ
Σύμβουλος αφύπνισης του Νου
Αυτοβελτίωσης-Αυτογνωσίας
(Life Helth Care)
Εναλλακτικές Θεραπείες

Εάν βιώνετε δονήσεις αναζήτησης για να βρείτε το σκοπό σας ή αναζητάτε καθοδήγηση,
επικοινωνήστε μαζί μου και θα κανονίσουμε μια τηλε-συνεδρία για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον μοναδικό σας σκοπό σε αυτόν τον κόσμο και πώς να ξεκινήσετε την ευθυγράμμιση με τους στόχους και τα όνειρα σας για να ζήσετε τη ζωή που θα θέλατε!

Για τις ομιλίες, σεμινάρια και ενημέρωση των συνεδριών εδώ https://www.ploumistos.com/p/online.html
Για την θεραπευτική μέθοδο μου δείτε εδώ https://voicehealing.gr/
Μιλήστε μαζί μου στο 6945723523
(11:30 - 14:00 και 19:00 - 21:30 - Εκτός Κυριακής)
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,605,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2216,ΑΠΟΨΕΙΣ,125,Άρθρα,836,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,233,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1129,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,291,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1357,ΒΙΝΤΕΟ,939,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1871,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,338,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2230,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,99,ΖΩΗ,248,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,163,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,144,ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,24,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1655,Κόσμος,10387,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,65,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,947,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6371,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,100,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,93,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1357,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3498,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,135,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,947,Eco-News,3018,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό ξεχνώντας τον πνευματικό σκοπό της ύπαρξής τους
Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό ξεχνώντας τον πνευματικό σκοπό της ύπαρξής τους
Σταύρος Πλουμιστός: Γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στον υλισμό ξεχνώντας τον πνευματικό σκοπό της ύπαρξής τους
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-vf2mr-ggrJN0aE9ZbgBbfZFGCTsTl_sJFLygYBdAAaKx2OdTwWWVT8UyULHjDABMiLoaLi0vhDKmWG9UYj5klcmP0XNU9mu2uYWXHRZCy-RD4Tc3dsFb7Yh9cs_TFIasFfVNBzt_vLnGIMq8CLqExS8-fCQXwtkf0vxDyp1wbYx39JzEqi4MNhay_D0H/w400-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%20%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%BF%CE%B9%20%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B5%CE%B8%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%20%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%AE%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-vf2mr-ggrJN0aE9ZbgBbfZFGCTsTl_sJFLygYBdAAaKx2OdTwWWVT8UyULHjDABMiLoaLi0vhDKmWG9UYj5klcmP0XNU9mu2uYWXHRZCy-RD4Tc3dsFb7Yh9cs_TFIasFfVNBzt_vLnGIMq8CLqExS8-fCQXwtkf0vxDyp1wbYx39JzEqi4MNhay_D0H/s72-w400-c-h300/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82%20%20%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%BF%CE%B9%20%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%CE%B5%CE%B8%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%20%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%AE%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82.png
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_21.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/02/blog-post_21.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content