Μήπως έχεις “ευαισθησία” στην γλουτένη;

Μήπως έχεις “ευαισθησία” στην γλουτένη;

👉Η Διατροφή χωρίς Γλουτένη επιβάλλεται για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη και όσους έχουν “ευαισθησία” στην γλουτένη.
  • Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη των σιτηρών. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.
  • Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη συνεχώς αυξάνεται.
  • Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραμένουν αδιάγνωστοι.
  • Η αναλογία των διαγνωσμένων προς των αδιάγνωστων περιπτώσεων με κοιλιοκάκη στην Ευρώπη είναι περίπου 1:5 έως 1:13.
Κοιλιοκάκη είναι η πάθηση στην οποία η κατανάλωση σιταριού, βρώμης, σικάλεως και κριθαριού προκαλεί βλάβη στην εσωτερική στοιβάδα του εντερικού τοιχώματος, δηλαδή στον εντερικό βλεννογόνο. Δεν είναι κολλητικό νόσημα. Έχει κληρονομικότητα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ως εξής: δίδυμα αδέλφια έχουν πιθανότητα νόσησης 70%, μη δίδυμα αδέλφια 10% ενώ παιδιά από γονείς με κοιλιοκάκη, πιθανότητα 5-10%.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται αποκλειστικά με διατροφικές μεθόδους και πιο συγκεκριμένα με τον αποκλεισμό της γλουτένης και όλων των προϊόντων που την περιέχουν, εφ όρου ζωής από την διατροφή του πάσχοντα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν εισέλθουν ίχνη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο πεπτικό σύστημα ατόμου με κοιλιοκάκη, είναι ικανά να πυροδοτήσουν μία σειρά συμπτωμάτων και αλλοίωση του εντερικού βλεννογόνου. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέγονται τρόφιμα που είναι ελεύθερα γλουτένης.

Το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα. Το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται.

Επιπλέον όμως, επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, όπου έχουν παραχθεί και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, είναι πιθανό να περιέχουν ίχνη και πρέπει να αποφεύγονται.

Για τον λόγο αυτό, η πολιτεία έχει υποχρεώσει τις βιομηχανίες τροφίμων να παράγουν τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, σε ξεχωριστές γραμμές παραγωγής και να το αναγράφουν στην συσκευασία.

“Ευαισθησία” στην γλουτένη


Υπάρχει ακόμα μία κατηγορία ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην γλουτένη, χωρίς όμως να πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Η συχνότητα εμφάνισης είναι 6-10 φορές μεγαλύτερη και χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων, όπως γαστρεντερικά προβλήματα (πόνος, φουσκώματα), πόνοι στις αρθρώσεις, «βαρύ» κεφάλι, μουδιάσματα σε χέρια και πόδια κ.α.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως παρουσιάζονται λίγες ώρες έως και μέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης.

Για την αξιολόγηση της δεν υπάρχει κάποια εξέταση. Συνήθως, στην ύπαρξη συμπτωμάτων, προηγείται έλεγχος για κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι και όταν αποκλεισθούν, γίνεται δοκιμασία αποκλεισμού της γλουτένης και διερεύνηση της διακοπής εμφάνισης των συμπτωμάτων. Δεν απαιτείται όμως το ίδιο μακροχρόνια και συνεπής προσπάθεια αποκλεισμού, όπως στην κοιλιοκάκη.

Και για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, μεγάλες ελληνικές εταιρίες διαθέτουν πια τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, όπως ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα με υψηλή ποιότητα αλλά και γεύση, γιατί η διατροφή δεν είναι μόνο θρέψη αλλά και τέρψη. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρούμε να κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τα παιδιά, που επιθυμούν μπισκότο για το σνακ τους.

Συμπερασματικά

Η Διατροφή χωρίς Γλουτένη επιβάλλεται για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη και όσους έχουν “ευαισθησία” στην γλουτένη.

Αρχική δημοσίευση από τον Γιάννη Χρύσου στο fotinigeorgiou.gr.
"ΟΝ LINE ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ"
"Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ"
Για πληροφορίες και αγορά πατήστε την εικόνα

Για πληροφορίες πατήστε την εικόνα

ΣΤ. ΠΛΟΥΜΙΣΤΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας

LifeHealthCare - Ολιστική προσέγγιση της υγείας
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Όνομα

ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ,603,ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ,2216,ΑΠΟΨΕΙΣ,125,Άρθρα,836,ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ,229,ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ,1126,ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ,287,ΑΦΥΠΝΙΣΗ,1344,ΒΙΝΤΕΟ,926,ΒΟΛΟΣ,134,ΓΥΝΑΙΚΑ-THILIKO,1871,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,338,Ειδηση-ολόγιο,9242,Ειδηση-ολόγιο ΕΛΛΑΔΑ,8165,ΕΚΤΑΚΤΑ,115,ΕΛΛΑΔΑ,2230,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΩΝ - ΧΡΗΣΜΩΝ,64,ΕΠΙΒΙΩΣΗ,49,ΕΡΕΥΝΕΣ,98,ΖΩΗ,248,ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ,162,Θεσσαλία,1324,ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,142,ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,18,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,1645,Κόσμος,10386,ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ,17,ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ,64,ΝΕΑ ΤΑΞΗ,947,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1757,Πολιτική,6964,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,6369,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ - ΧΡΗΣΜΟΙ,99,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ,93,Στηρίζω,345,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1355,Τοπικά,11682,ΤΡΕΙΣ σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας,1,ΥΓΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ,3498,ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ,112,ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,134,ΧΟΡΗΓΙΕΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ,393,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,946,Eco-News,3018,GP - info,5,voice healing therapy,103,
ltr
item
Ploumistos.com: Μήπως έχεις “ευαισθησία” στην γλουτένη;
Μήπως έχεις “ευαισθησία” στην γλουτένη;
Μήπως έχεις “ευαισθησία” στην γλουτένη;
https://stories.thriveglobal.gr/wp-content/uploads/2022/07/gluten.jpg
Ploumistos.com
https://www.ploumistos.com/2024/01/blog-post_40.html
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/
https://www.ploumistos.com/2024/01/blog-post_40.html
false
8744407500552563135
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content