Σταύρος Πλουμιστός: Μάθετε τη διαφορά μεταξύ Πνευματισμού και Υλισμού
Η ερμηνεία δεν είναι νέα. Μάλλον, είναι μια επανάληψη μιας αντίληψης που έχει εκφραστεί για αιώνες από πνευματικούς ηγέτες και διδασκαλίες σοφίας. Η πνευματική και η υλιστική κοσμοθεωρία είναι οι δύο κύριες οπτικές.
Ο κόσμος δημιουργείται από μια ουράνια επίγνωση, σύμφωνα με ένα πνευματικό άτομο, ενώ ένας υλιστής πιστεύει ότι η ίδια η ύλη είναι η πηγή κάθε ύπαρξης.
Η δεύτερη άποψη υπονοεί ότι η επίγνωση προκύπτει από φυσικά αίτια, ακόμα κι αν πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη συνείδησης — «τουλάχιστον εγώ γνωρίζω και ίσως μια χούφτα από τους φίλους μου». Αν και μπορεί να υπάρχει μόνο μια μικρή φιλοσοφική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο οπτικών πλαισίων, καταλήγουν σε αρκετά διαφορετικούς τρόπους θέασης του κόσμου.
Τι είναι ο Υλισμός;
Ο υλισμός, από την άλλη πλευρά, είναι μια φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι οτιδήποτε υπάρχει είναι υλικό ή φυσικό. Υποθέτει ότι το σύμπαν αποτελείται από ύλη και όλα τα φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της συνείδησης και των σκέψεων, προκύπτουν από φυσικές διεργασίες. Σύμφωνα με τον υλισμό, η πραγματικότητα μπορεί να γίνει κατανοητή μέσω επιστημονικής εξερεύνησης, παρατήρησης και εμπειρικών στοιχείων.
Σε μια υλιστική άποψη, δεν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστούμε την πνευματικότητα για να εξηγήσουμε τη λειτουργία του σύμπαντος. Τα πάντα, από τα αστέρια μέχρι την ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ σωματιδίων, ενέργειας και φυσικών νόμων. Ο υλισμός συχνά οδηγεί σε μια πιο κοσμική, βασισμένη στην επιστήμη προσέγγιση για την κατανόηση του κόσμου, που βασίζεται στη λογική, τον πειραματισμό και την αντικειμενική ανάλυση.
Οι βασικές αρχές του υλισμού περιλαμβάνουν:
- Εστίαση στον φυσικό κόσμο: Οι υλιστές πιστεύουν ότι το σύμπαν αποτελείται εξ ολοκλήρου από φυσικές οντότητες και τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων και των συναισθημάτων, μπορούν να εξηγηθούν με φυσικές αλληλεπιδράσεις.
- Σκεπτικισμός του υπερφυσικού: Ο υλισμός τείνει να απορρίψει την ύπαρξη πνευματικών όντων, μια μεταθανάτια ζωή ή οποιαδήποτε πραγματικότητα πέρα από το παρατηρήσιμο σύμπαν.
- Εξάρτηση από την επιστήμη: Εφόσον ο υλισμός δίνει έμφαση στο φυσικό, ευθυγραμμίζεται στενά με τις επιστημονικές αρχές, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι τα πάντα μπορούν να εξηγηθούν μέσω της επιστημονικής έρευνας και των φυσικών νόμων.
- Αντικειμενική πραγματικότητα : Οι υλιστές υποστηρίζουν ότι η πραγματικότητα είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη από την ανθρώπινη αντίληψη. Η κατανόηση αυτής της πραγματικότητας έρχεται μέσα από τη μελέτη και την κατανόηση του φυσικού κόσμου.
Σύγκριση Πνευματισμού και Υλισμού
Άποψη της Συνείδησης
- Πνευματισμός: Θεωρεί τη συνείδηση ως θεμελιώδη πτυχή της ύπαρξης, η οποία μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από το σώμα. Ο νους ή το πνεύμα θεωρείται ξεχωριστός και μερικές φορές ανώτερος από τη φυσική μορφή.
- Υλισμός: Πιστεύει ότι η συνείδηση προκύπτει από την εγκεφαλική δραστηριότητα και ότι είναι υποπροϊόν φυσικών διεργασιών. Όταν το σώμα παύει να λειτουργεί, το ίδιο κάνει και η συνείδηση.
Ύπαρξη Μη Φυσικών Οντοτήτων
- Πνευματισμός: Επιβεβαιώνει την ύπαρξη μη φυσικών οντοτήτων όπως ψυχές, πνεύματα, ακόμη και μεταφυσικά όντα. Υπάρχει μια πίστη σε μια μεταθανάτια ζωή ή σε άλλες σφαίρες ύπαρξης πέρα από τον υλικό κόσμο.
- Υλισμός: Απορρίπτει την έννοια των μη φυσικών οντοτήτων. Όλα όσα υπάρχουν μπορούν να παρατηρηθούν, να μετρηθούν και να μελετηθούν με επιστημονικά μέσα.
Πηγή νοήματος
- Πνευματισμός: Η ζωή έχει νόημα και σκοπό, που συχνά συνδέεται με την πνευματική ανάπτυξη, τη φώτιση ή την εκπλήρωση ενός ανώτερου σχεδίου. Οι πνευματικές πρακτικές όπως ο καθοδηγούμενος διαλογισμός και η προσευχή, θεωρούνται τρόποι σύνδεσης με αυτόν τον μεγαλύτερο σκοπό.
- Υλισμός: Το νόημα της ζωής είναι υποκειμενικό και κατασκευάζεται από άτομα. Ο σκοπός δεν θεωρείται ως προκαθορισμένος, αλλά μάλλον ως κάτι που οι άνθρωποι δημιουργούν για τον εαυτό τους μέσω των πράξεων, των σχέσεων και των επιδιώξεων τους.
Προσέγγιση για την κατανόηση της πραγματικότητας
- Πνευματισμός: Ενθαρρύνει το βλέμμα προς τα μέσα, την ενδοσκόπηση και την εμπειρία προσωπικής σύνδεσης με το σύμπαν. Η κατανόηση της πραγματικότητας περιλαμβάνει διαλογισμό, περισυλλογή και θρησκευτική πίστη.
- Υλισμός: Υποστηρίζει μια εξωτερική, εμπειρική προσέγγιση. Η κατανόηση της πραγματικότητας έρχεται μέσω παρατήρησης, πειραματισμού και ανάλυσης. Οι επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την επικύρωση υποθέσεων.
Ο πνευματισμός εκτιμά τα πάντα ως μια ευφυή εκδήλωση του Άπειρου που είναι ζωντανό και συνειδητό. Ο υλισμός βλέπει το σύμπαν ως παθητικό, νεκρό και ασύνδετο με τον εαυτό του. Οι υλιστές αναζητούν μια διαδικασία μέσω της οποίας η ασυνείδητη ύλη θα μπορούσε να γίνει ζωντανή για να κατανοήσει τη ζωή από μέσα προς τα έξω.
Πιστεύουν μάλιστα ότι μπορεί να είναι σε θέση να παράγουν ζωή μέσα στο εργαστήριο με το κατάλληλο χημικό-τεχνικό παρασκεύασμα. Οι θέσεις μας στον φυσικό κόσμο καθορίζονται από το εγώ μας, είμαστε μια μαμά, μια κόρη, ένας αδερφός, ένας πλούσιος, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος και ένας κλέφτης. Το εγώ είναι αποφασισμένο να μας αποσπάσει από την επίγνωσή μας του Εαυτού μέσα στον υπερσυνείδητο τομέα ορίζοντας τα καθήκοντά μας στον συνειδητό κόσμο.
Ο πνευματικός υλισμός είναι ανθυγιεινός
Όλοι αυτοί οι όροι περιγράφουν αυτή την υπερσυνείδητη κατάσταση, η οποία μας διατηρεί συνδεδεμένους με τον ανώτερο Εαυτό και, κατά συνέπεια, με τη μυστικιστική μας σύνδεση με οτιδήποτε είναι αυτό που προσδιορίζουμε ως Θεό. Περιλαμβάνουν τον Μάρτυρα, τον Κάτοικο, τις Σκέψεις χωρίς Διανοητή και τον Ένα Νου.
Εάν δεν έχουμε πίστη στον Θεό και είμαστε άθεοι, τότε μπορεί να το δούμε ως ορισμό του δεσμού μας με την ανώτερη φύση μας, που περιλαμβάνει την ηθική μας συνείδηση, το προσωπικό και κοινωνικό μας ήθος και τη φιλανθρωπική μας δέσμευση στην κοινότητα.
Η αντίθετη άποψη, που έχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, βλέπει έναν θεϊκό δημιουργό στη ρίζα όλης της δημιουργίας. Καταλαβαίνουν ότι η επίγνωση είναι η βασική αιτία του κόσμου και ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι μόνο μια απόρροια του Δημιουργού.
Η συνείδηση του Θεού «ξεγελά» τις αισθήσεις μας ώστε να πιστέψουμε ότι αυτό το σύμπαν είναι ουσιαστικό όταν δονείται στην κατάλληλη συχνότητα. Τα μάτια, η ακοή και οι άλλες αντιλήψεις μας «συντονίζονται» ώστε να το βιώνουν ως συμπαγές, ακόμα κι αν δεν είναι καθόλου ουσιαστικό.
Και αν είχαμε ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα μπορούσαμε να δούμε την επίγνωση και την ενέργεια που δημιουργούν τα άτομα. Ένας αυτοπραγματοποιημένος δάσκαλος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Οι στάσεις μας αντανακλώνται μέσα μας από το σύμπαν. Όλα θα αντιδράσουν μαζί μας με αρμονία και ευγένεια, αν θεωρήσουμε τα πάντα ως μέρος της προσωπικής μας ευρύτερης πραγματικότητας. Θα κάνουμε ολόκληρο τον πλανήτη φίλε μας.
Ο Πνευματισμός και ο Υλισμός αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς τρόπους κατανόησης του κόσμου. Ο πνευματισμός προσφέρει μια προοπτική ότι η ζωή εμπλουτίζεται με βαθύτερο νόημα, πνευματικές διαστάσεις και σύνδεση με μια ανώτερη δύναμη. Ο υλισμός , από την άλλη πλευρά, εστιάζει σε μια απτή, φυσική πραγματικότητα όπου τα πάντα θεωρούνται ως αποτέλεσμα φυσικών νόμων και διαδικασιών.
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε στις δικές μας πεποιθήσεις και αντιλήψεις για τη ζωή. Είτε κλίνετε προς μια φιλοσοφία είτε βρίσκεστε κάπου ενδιάμεσα, ο διάλογος μεταξύ πνευματικών και υλικών κοσμοθεωριών συνεχίζει να εμπνέει νέες ιδέες και τρόπους κατανόησης της ύπαρξής μας.